Een goed advies van Assurantiekantoor R. Staal kan honderden euro's per jaar schelen!

Zorgvergelijker Particulier

Advies op maat

 • kies welke zorg je dit jaar nodig denkt te hebben
 • kies wat je verzekert of wat je liever zelf betaalt
 • sluit het pakket af dat het beste bij jou past!

Quickscan

 • selecteer eenvoudig jouw huidige verzekering
 • zie direct welke aanbieders goedkoper zijn
 • stap binnen 5 minuten over!

Collectief

Belangrijkste wijzigingen

Belangrijke data voor je zorg

Er zijn een paar belangrijke momenten tijdens het zorgseizoen. We helpen je door deze data op een rij te zetten:

• 12 november 2017: premies en voorwaarden bekend
• 31 december 2017: uiterste datum opzeggen van je zorgverzekering
• 31 januari 2018: dit is de laatste dag dat je een nieuwe zorgverzekering af mag sluiten. Je oude verzekering moet dan voor 31 december 2017 opgezegd zijn en de nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht in. 

Wat is het verplicht eigen risico en de eigen bijdrage?

In 2019 wijzigt het verplicht eigen risico niet. Dit blijft € 385,00. Voor sommige zorg betaal je een eigen bijdrage. Ook in 2019 zijn er enkele wijzigingen in de eigen bijdragen.

Doordat het eigen risico onveranderd blijft, bestaat de kans dat de zorgpremies hierdoor verder toenemen.

Wijzigingen basispakket 2019

Maximum voor eigen bijdrage medicijnen

Per 2019 komt er een maximum van 250 euro voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen. Op dit moment is er geen grens, wat betekent dat sommige patiënten soms fors moeten bijbetalen voor hun medicatie. Vooral mensen die ADHD-medicijnen gebruiken, hebben baat bij de nieuwe maatregel. Voor hen kan de eigen bijdrage op dit moment nog oplopen tot enkele honderden euro’s. Daar komt straks een einde aan.

Verzekeraars zijn bang dat medicijnen hierdoor duurder worden, omdat farmaceuten compensatieregelingen zullen afschaffen. Daardoor gaat er volgend jaar mogelijk voor meer medicijnen een eigen bijdrage gelden.

Hulp bij overgewicht vergoed

In 2019 hebben mensen met ernstig overgewicht recht op vergoeding van een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (kortweg: GLI). Er geldt wel de voorwaarde dat er sprake is van een verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico. De huisarts kan dit vaststellen.

De GLI richt zich op gewichtsvermindering door minder te eten en meer te bewegen. Met de patiënt wordt gewerkt aan leefstijl, voeding en gedrag. Ook het psychologische vlak wordt beetgepakt.

Een GLI kan worden aangeboden door een leefstijlcoach, diëtist of fysiotherapeut.

Paracetamol en voedingssupplementen geschrapt

Zware paracetamol (1000 mg dosering) wordt per 2019 niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat patiënten de kosten voor het middel (één euro per week) zelf moeten kunnen dragen. De besparing levert de schatkist jaarlijks 20 miljoen euro op.

Er is nog een grote groep reumapatiënten die dagelijks 1000 mg (zware) paracetamol slikt om pijn te bestrijden. Zij moeten de kosten voor paracetamol vanaf volgend jaar zelf betalen. Daarbovenop komt nog dat bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, worden geschrapt uit het basispakket.

Door deze bezuinigingen gaan reumapatiënten 80 tot 200 euro per jaar aan extra zorgkosten maken.

Basisdekking oefentherapie bij COPD

Patiënten met COPD die gebruikmaken van oefentherapie krijgen vanaf volgend jaar direct vergoeding voor hun behandelingen. Op dit moment moeten de eerste 20 behandelingen uit eigen zak betaald worden.

Vanaf volgend jaar geldt alleen nog het eigen risico.

Meer wijzigingen leest u in dit bericht van de Rijksoverheid.

Zorgpremie € 124,00 omhoog

Het is aannemelijk dat de premie van de zorgverzekering per 1 januari gaat stijgen.

Zorgverzekeraar CZ heeft al een voorzichtige voorspelling gedaan dat verzekerden rekening moeten houden met een stijging van ten minste € 84,00 op jaarbasis, ofwel € 7,00 per maand. Maar het kabinet zelf gaat uit van maar liefst € 124,00 per verzekerde.

De stijging wordt veroorzaakt door de groeiende economie en de alsmaar toenemende zorgkosten. Daar komt bij dat de financiële reserves – die verzekeraars gebruiken om de premie te drukken – juist afnemen.

Definitieve premies worden door de verzekeraars op 12 november gepubliceerd.

Zorgtoeslag

Volgens de Haagse bronnen stijgt de zorgtoeslag mee om deze klap voor mensen met een laag inkomen of uitkering op te vangen. Alleenstaanden kunnen rekenen op maximaal € 92,00 per jaar extra toeslag. Voor meerpersoonshuishoudens (met toeslagpartner) stijgt de zorgtoeslag met maximaal € 277,00.

Dat houdt wel in dat minima ook een deel van de premiestijging zelf op moeten hoesten. Onder de streep gaat iedereen meer betalen.

Ouderen en middeninkomens zijn echter wel de dupe van deze stijging. Op de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je recht hebt op Zorgtoeslag.

Zorgverzekering vergelijken

Net als vorig jaar is de verwachting dat de premieverschillen per verzekeraar enorm zullen zijn, waardoor het interessant wordt om je huidige zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod.

Verder is het bekend dat het vergelijken en overstappen van zorgverzekering gemakkelijker wordt, omdat de polisinformatie en het polisaanbod transparanter gaat worden.

 

Zorgverzekeraars kunnen op twee manieren je zorg vergoeden: in natura of via restitutie.

De zorgpolissen die ze aanbieden zijn hierop gebaseerd. De voornaamste verschillen tussen deze polissen zijn de premie en de keuzevrijheid. Kies dus het juiste pakket.

Soorten zorgverzekeringen

Restitutieverzekering

 

Bij een restitutiepolis bent u vrij om te kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis, specialist of een fysiotherapeut. De rekening moet u doorsturen naar de verzekeraar of zelf de rekening voorschieten en achteraf declareren. De zorgverzekeraar vergoedt dan de kosten, als de kosten binnen de dekking van de zorgverzekering vallen.

Voordeel

Voordeel van een restitutieverzekering is dat u zelf bepaalt naar welke zorgaanbieder u gaat en dat u in principe van alle zorgaanbieders de kosten vergoed krijgt. Bijkomend voordeel is dat u daardoor ook een goed overzicht van de kosten krijgt.

Nadeel

Het nadeel van een restitutieverzekering is alleen dat u vaak een hogere premie betaalt dan voor een naturaverzekering. 

Naturaverzekering

 

Bij een naturaverzekering moet je gaan naar de zorgaanbieder waarmee jouw verzekeringsmaatschappij een contract heeft afgesloten.  Wil je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? Dan zal de zorgverzekeraar de kosten vergoeden van het ziekenhuis waar zij afspraken mee hebben gemaakt.

Voordeel

Het voordeel van een naturaverzekering is dat de premie vaak goedkoper is dan een restitutieverzekering. De verzekeraar sluit contracten af om de kosten lager te houden.

Nadeel

Groot nadeel kan zijn dat je gebonden bent aan de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als je bijvoorbeeld naar een specialist wilt gaan waar de verzekeraar geen contract mee heeft gesloten, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. 

Budgetverzekering

 

Een budgetverzekering is een vorm van een basisverzekering. Als je kiest voor een budgeterzekering, betekent dat dat je naar de zorgaanbieder moet gaan waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Het verschil tussen een 'normale' naturaverzekering en een budgetverzekering is dat je bij een budgetverzekering naar nog minder zorgverleners kunt.

Voordeel

Het voordeel is dat het vaak nog goedkoper is dan een restitutieverzekering en een naturaverzekering. Als je gezond bent en als je een lage premie wilt, kan een budgetverzekering een optie zijn.

Nadeel

Nadeel is dat je gebonden bent aan de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Dit zijn er bij een budgetpolis vaak niet veel. 

Hulp nodig bij de keuze van jouw verzekering?

Kies bewust

Een verkeerde zorgpolis kan je duur komen te staan

Als je zorgpolissen vergelijkt, dan kom je voor lastige vragen te staan. Moet ik me aanvullend verzekeren? Hoeveel eigen risico kan ik me veroorloven? Kan een polis uiteindelijk veel geld kosten omdat mijn zorgverlener geen contract heeft met mijn zorgverzekeraar?

Onze eerlijke en actuele informatie, praktische tips en hulpmiddelen helpen jou op weg bij deze keuzes. Zie het als een ontdekkingsreis, waarin je stap voor stap wordt meegenomen door polisland. Je weet hierdoor de juiste vragen te stellen en antwoorden te geven. Zodat je aan het eind van de rit weet welke zorgpolis voor jou de beste is.

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je een zorgverzekering gaat kiezen, zijn er een aantal belangrijke afwegingen die je moet maken om tot de beste keus te komen. Kies je bijvoorbeeld voor een hoger eigen risico, dan wordt de maandelijkse premie die je betaalt lager. Wij lopen stap voor stap met jou langs de belangrijkste overwegingen.

 1. Eigen risico

Het verplichte eigen risico zal gelijk blijven. In 2018 bedraagt het eigen risico €385,-. Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig verhogen tot een maximaal bedrag van € 885,-. De eerste zorgkosten die je dan maakt tot de hoogte van het bedrag van het eigen risico moet je dan zelf betalen. Indien je meer zorg gebruikt dan de hoogte van het eigen risico, dan wordt deze vergoed vanuit de zorgverzekering. Tegenover een hoger eigen risico, staat een lagere maandelijkse premie. Hiermee zou je dus kunnen besparen op de zorgverzekering.

 1. Basisverzekering of aanvullende verzekering?

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont/werkt en die 18 jaar of ouder is, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Sommige typen zorg worden in elk geval vanuit de basisverzekering voldaan. Toch gelden er voor sommige typen zorg beperkingen voor de maximale vergoeding of is een eigen bijdrage van toepassing. Ook kan er een eigen risico gelden. Hieronder een aantal belangrijke dekkingen van de basisverzekering:

 • Zorgverleners: huisarts, verloskundige, medische specialisten
 • Kraamzorg
 • Ziekenhuisverblijf
 • Ziekenvervoer
 • Medicijnen
 • Wijkverpleging
 • Gehandicaptenzorg
 • Logopedie en ergtherapie
 • Tandartskosten tot 18 jaar
 • Kaakchirurg en kunstgebit
 • IVF (3 behandelingen)
 • Basis GGZ (psychologische en psychiatrische zorg)
 • Verblijf in een instelling voor GGZ
 • Geriatrische revalidatiezorg
 • Prenatale testen
 • Het opereren van foetussen met een open ruggetje
 • Hulpmiddelen (voor verpleging, verzorging, behandeling, revalidatie of een specifieke beperking)
 • Fysiotherapie tot 18 jaar
 • Beperkte fysiotherapie en oefentherapie bij bepaalde chronische ziekten, vanaf de 21e behandeling
 • Medisch specialistische zorg door een sportarts
 • Bekkenfysiotherapie bij urineincontinentie (9 behandelingen)
 • Dieetadvies (3 behandeluren)
 • Dyslexiezorg
 • Hulp bij stoppen met roken
 • Behandeling bij ontsteking van weefsel in de alvleesklier (geïnfecteerde pancreasnecrose)
 • Behandeling bij een ernstige vorm van de ziekte van Crohn
 • Behandeling voor patiënten met een uitgezaaid melanoom (TIL)
 • Tijdelijk verblijf in een zorginstelling
 • Fysiotherapie bij etalagebenen
 • Kunsttanden tot 23 jaar
 • Vergoeding van een klikgebit
 • Geen eigen risico voor bepaalde zorg
 • Behandeling tegen ernstige chronische darmverstopping

Aanvullende verzekering

Bovenop de basisverzekering kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren voor extra zorg. De belangrijkste opties om je aanvullend voor te verzekeren zijn:

 • Gebit

Het is belangrijk om goed na te gaan of een aanvullende tandartsverzekering echt nodig is voor jou. Wanneer je slechts twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat, kan het voordeliger zijn wanneer de kosten hiervoor zelf betaalt.

 • Bril en lenzen

Ook is er de mogelijkheid om een aanvullende vergoedingen te krijgen voor een bril- en/of lenzen. Het is belangrijk om te weten dat brillen en lenzen meestal niet volledig worden vergoed. Vaak krijg je een eenmalige vergoeding per twee of drie jaar.

 • Buitenland dekking

De basisverzekering biedt jou recht op spoedeisende hulp in het buitenland. Let er wel op dat deze vergoeding gebaseerd is op de Nederlandse normen. In het buitenland kunnen de kosten voor zorg veel hoger zijn. Wanneer jij je aanvullend verzekert voor zorg in het buitenland, worden ook de kosten vergoed die boven de Nederlandse normen uitstijgen.

 • Fysiotherapie

In Nederland krijgen jongeren onder de 18 jaar de eerste 9 behandelingen door een fysiotherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Voor volwassen geldt dit niet. Indien je ouder bent dan 18 jaar en veel naar de fysiotherapeut gaat, kun je een aanvullend verzekeren voor een bepaald aantal behandelingen fysiotherapie afsluiten.

 • Alternatieve geneeswijzen

Vanuit de basisverzekering worden geen alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en alternatieve geneesmiddelen vergoed. Wil je wel van deze zorg gebruik maken, dan kun je overwegen om een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Ga dan bij de verzekeraar na welke kosten onder de dekking van de zorgverzekering vallen, er kunnen grote verschillen zijn tussen de verzekeraars.

 1. Naturapolis of restitutiepolis?

De zorgverzekering is verkrijgbaar als naturapolis of als restitutiepolis. Ook kan het een mix zijn van deze vormen. Je hebt vrije zorgkeuze wanneer je kiest voor een restitutiepolis. Dat houdt in dat de verzekeraar ook vergoedingen uitbetaalt voor zorg bij een zorgverlener die geen contract met de zorgverzekeraar heeft gesloten. Een naturapolis bindt jou aan zorgverleners waar de zorgverzekeraar contracten mee heeft gesloten. Als je zorg afneemt van een niet gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je bijvoorbeeld 80% uitbetaald. Vaak is de premie van een restitutiepolis hoger dan die van een naturapolis. Let hier dus goed op, wanneer je een zorgverzekering kiest.

Zorgverzekering vergelijken

Wanneer je de belangrijkste afwegingen hebt gemaakt, kunt op onze website eenvoudig jouw voorkeuren en wensen aangeven en daarmee de verschillende zorgverzekeringen vergelijken. Je krijgt dan in een handig overzicht te zien welke zorgverzekeringen er op jouw wensen aansluiten en welke premie je daarvoor betaalt.